Сигурен ли си, че искаш да изтриеш...?

Съобщенията за потвърждение изглеждат доста уникални за компютрите. Случвало ли ви се е да използвате кафе машина, която да ви попита дали наистина искате да започнете да правите кафе, iPod, ако наистина искате да пускате музика?

Компютрите постоянно питат тези глупави неща. Ако някога сте играли игра, забелязвате, че всяка игра и аз наистина имам предвид всяка една комерсиална игра, която играе на цял екран, пита потребителя дали наистина иска да я остави след натискане на бутона Exit.



Същото може да се каже, ако искате да изтриете файл в Windows. Маркираш го, натискаш Delete и какво ще се случи? Ще бъдете попитани дали наистина, наистина искате да изтриете този файл или ако сте направили грешка. Не само това, но по подразбиране файлът отива в кошчето, където можете да го възстановите, така че да не бъде напълно изгубен и дори ако не отиде там, все пак ще можете да го възстановите с инструменти за възстановяване на файлове.

И така, какво става с тези съобщения за потвърждение и компютрите? Наскоро инсталирах нова операционна система за приятел и първото нещо, което забелязах след зареждане в нея, са тези ужасни, сигурни ли сте, че искате да изтриете избраните от вас файлове. Това съобщение може да бъде деактивирано, предполагам, че повечето от вас го правят вече, но за тези, които не са тук, е начинът.

Щракнете с десния бутон върху кошчето си на работния плот и изберете Свойства от контекстното меню. Намерете там „диалогов прозорец за потвърждаване на изтриване“ и се уверете, че той не е отметен.

Това също е чудесен начин за избор на подходящ максимален размер за кошчето. Мисля, че Windows резервира 10% за кошчето по подразбиране, може да не е наред, но броят им определено е огромен. Когато се появят свойствата на кошчето, в долната част виждате миниатюрна опция, която казва „Диалогов прозорец за потвърждение на изтриване“.

delete confirmation

Ако премахнете отметката, няма да бъдете попитани дали наистина искате да изтриете избраните от вас файлове. Според мен това е чудесна спестител на време и тъй като е възможно да се възстановяват файлове, това не би трябвало да е проблем за повечето потребители.